ReutersReuters

Sinpaş GYO yüksek kredi faizleri ve konut fiyatları karşısında "paylı gayrimenkul" modelini devreye soktu

Refinitiv閱讀4分鐘

Sinpaş GYO SNGYO yüksek kredi faizleri ve erişilmesi zor fiyatların baskıladığı konut piyasasında, portföyündeki bitmiş ve satışa hazır yaklaşık 1,200 konut için "paylı gayrimenkul" modelini devreye aldı.

Sinpaş'a nakit akışı; konuta erişimde zorlanan yatırımcılara ise yatırım kolaylığı sağlamayı amaçlayan model dahilinde, konutlardan "pay" alan yatırımcılar dilerlerse diğer payları da alarak ev sahibi olabilecek.

Yatırımcılar, pay sahibi olduktan 3 ay sonra kira geliri elde etmeye başlarken, payını elinde tuttuğu sürece konutun kira garantisi devam edecek. Altı yılın sonunda ise pay sahiplerinin talebi doğrultusunda satışa çıkarılabilecek konutlardan yine sahip olunan hisse oranında satış geliri elde edilecek.

Sinpaş GYO'nun "Paylı Gayrimenkul" modelinin tanıtımında konuşan Sinpaş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik, Türkiye'nin karşılaştığı en önemli meselelerden birinin konut sorunu olduğunu belirterek, konut sahiplik oranının son 7-8 yılda %63'ten %56'lara gerilediğine dikkat çekti.

Konut alımının bu kadar zorlaştığı bir ortamda yeni bir model ile gayrimenkul sektörüne nefes aldırmak istediklerini belirten Çelik, "Artan kredi faiz oranları, enflasyon etkisi ve ekonomideki birtakım etkenlerde konut sahipliği oranı maalesef düşmeye devam etmekte...Yeni modelimiz ile gayrimenkul alımını daha erişilebilir kılmanın yanı sıra esnek yatırım fırsatı sunmayı amaçlıyoruz. Bunu bankasız ve faizsiz olark gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Yeni modeli tamamen bitmiş, hemen teslim projelerde uygulamaya başlayacaklarını belirten Çelik, böylece yatırımcıların bütçelerine uygun alternatiflerle diledikleri oranda paylarla hızlı bir şekilde gayrimenkule yatırmı yapabileceklerini söyledi.

Çelik, "Satış fiyatı 10 milyon liranın altında olan gayrimenkulleri 10 paya bölerek satışa sunacağız. Peşin fiyatı 10 milyon liranın üzeri olan gayrimenkullerimiz de 20 eşit paya bölünecek. Yeni nesil gayrimenkul alım modelimiz yatırımcılara daha erişilebilir ve esnek bir yatırım imkanı sağlayacak." dedi ve ekledi:

"Yatırımcı pay aldıktan 3 ay sonra garantili kira geliri elde etmeye başlayacak. İstanbul, Ankara, Bursa ve Denizli'de bitmiş, hemen teslim evlerde istedikleri adette pay alma imkanına sahip olacaklar. Dilerlerse 1 yıl sonra paylarını satabilecekler veya ellerindeki payları Sinpaş'ın belirleyeceği devam eden projelerinde değerleme fiyatı üzerinden peşinat olarak kullabilecekler."

Çelik, kiracı bulmak, kiracı uygunluk kontrolü, sözleşme yönetimi ve tahsilat gibi süreçlerin ise Sinpaş'a hizmet veren uzman emlak gayrimenkul şirketleri tarafından yürütüleceğini söyledi.

Çelik, "Pay sahipleri ilk alım üzerinden 1 yıl geçtikten sonra paylarını diledikleri platformda satışa sunabilecek. 6 yıl sonra ise satılması planlanan bu evlerdeki her bir pay sahibi satış gelirinden de hissesi oranında payını alacak. Bu süreç yatırımcılar için düzenli bir gelir akışı sağlarken, evin değer artışı açısından da kazanç sağlayacak" diye konuştu.

Çelik, modelin getirdiği esneklik sayesinde yatırımcıların tek bir yerden ev almak yerine farklı şehirlerden farklı projelere yatırım yaparak çeşitlendirilmiş bir portföy de oluşturabileceğini belirtti.

Çelik, "Sinpaş olarak şu anda 13 projemiz var. Burada devam eden projeleri değil de, bitmiş ve bitmek üzere olan, hemen kiraya döndürebileceğimiz konutlarımızı bu sisteme sunuyoruz. Şu anda İstanbul, Ankara, Bursa ve Denizli'de bu sisteme dahil olacak yaklaşık 1,200 tane konutumuz var" dedi.

Sinpaş GYO'nun bundan sonraki iş modelinin bu olup olmayacağı yönündeki soru üzerine ise Çelik şöyle konuştu:

"İş modelimiz belli; kendi arazilerimizde, kat karşılığı aldığımız yerlerde gayrimenkul geliştirme işi yapıyoruz... Şu anda devam eden 13 projemiz var. Tamamen bitmiş konutlarımızda eğer bu sisteme talep olursa devam edecek. Kalan evlerimiz bittiğinde bu sisteme dahil olacaktır. Konuta yatırım yapmakta zorlanan küçük yatırımcılar için iyi bir seçenek olduğunu düşünüyorum."

Öte yandan konut sektörünün geneli ile ilgili de değerlendirmede bulunan Çelik, her yıl gerçekleşebilecek 700,000-750,000 adet birinci el konut satışı potansiyeline karşın, yüksek mevduat faizleri nedeniyle satışların bunun çok altında kaldığını ifade etti.

Çelik, "Mevduat faizleri konut sektörünü en fazla etkileyen unsurlardan biri. Türkiye'de her yıl 700,000-750,000 adet birinci el konut satılması gerekirken, faizlerin yüksek olması sebebiyle böyle bir satış gerçekleşmiyor. Geçen sene 360,000 gerçekleşti, bu sene de herhalde 300,000'leri bulacağız."

TÜİK verilerine göre, toplam konut satışları yılın ilk sekiz ayında %1.1 artışla 806,317 adet oldu. Birinci el konut satışları ise %7.5 artışla 256,021 adet olarak gerçekleşti.

10 yıllık konut kredi faizleri ise aylık ortalama %3'ün üzerinde seyrediyor.

登入或建立一個永久免費帳戶來閱讀此新聞