DOLAR ENDEKSİ VE MAKROEKONOMİK DEĞERLENDİRME

Herkese selamlar, bazı analistler 120 seviyesinden sonra 160 seviyesini öngörmektedir lakin ben 160 seviyesine çok extreme olaylar olmadığı sürece çıkılacağını düşünmüyorum. Oldu ki çıktı, bu sadece amerikada değil aynı zamanda tüm dünyada mortgage ve sermaye piyasalarının, ithalat ihracat düzenlerinin, üretim, lojistik & tedarik zincirlerinin tekrar baştan yazılmasına kadar gider.

Önce bu 1980 li yıllarda DXY'ın neden 160'ları gördüğünü öğrenmek lazım doğru yorum yapabilmek için değil mi? Şöyle özet geçiyorum; vietnam ve kore savaşları, sovyetler birliği ile yaşanan soğuk savaş ile ülkelerin birbirini kanıtlama isteği zaten enflasyonu 1970lere kadar körüklemişti bununla birlikte 1974 ve 1979 iran devriminden kaynaklı petrol krizi (günümüzdeki gibi petrol fiyatlarının tavan yapması) enflasyonu Peak noktasına taşıdı. Bunu gören abd çareyi sıkı para politikasına geçerek faiz arttırmakla çözebileceğini düşündü lakin hem yüksek faiz hem de yüksek işsizlik ile karşı karşıya kaldılar ve stagflasyonist bir ortama sürüklenerek resesyona girdiler. %13.5 enflasyon ve %20'ler seviyesinde politika faizi ile karşılaştılar :)

Özellikle 1980 li yıllarda abd mortgage kredi faizlerinin 18 20 lere çıktığını düşünürsek, ve aynı senaryonun günümüzde ya da ilerleyen yıllarda yaşanacağını düşünürsek o herkesin dediği emlak balonunun ve ABD'nin bel kemiği olan mortgage piyasasının bu sefer gerçekten patlaması demektir.

Bir başka örnek ise 1960-1985 arası amerikan endüstrisinin durgunluğunu DJI ve SPX'in yataya bağlamış seyri ile görüp 1985 sonrası normale dönüşte 2001 krizine kadar ralli şeklinde değişmişti.

Yani demek istediğim ABD için finans ve mortgage piyasaları bu kadar önemliyken rezerv para birimi doların bu kadar değer kazanması bu iki sektörü çökertmekle kalmayıp ülkedeki üretimi de yurt dışı piyasalara ihracat pahalılığından düşürür ve ülkeyi ithalata bağımlı hale getirir(bağımlı hale getirir değil de ithalat ucuzluğundan kendi ürettiği ürünleri dışarıdan almak daha kolay olur, böylece mevcut üretimi düşer ihracatı düşer işsizlik artar) . Bu da arz kısıntısından oluşan işsizliğe ve ekonomik daralmaya kadar gider, zaten bundan dolayı da bazı gelişmiş ülkeler kasıtlı olarak para birimlerini devalüe ederler. ABD'de durumu nasıl çözdü? %22 olan politika faizini %9'a çekerek işsizliği azaltıp etkili para politikaları ile işsizliği düşürerek istihdamı arttırdı, çark tekrardan dönmeye başladı.

Günümüz; kısacası 120 seviyesine kadar önümüzdeki 2 3 sene ihtimal veriyorum, lakin 120 den sonrası çok ütopik olur. Olsa bile çok sert bir haber akışı ile gerçekleşir, bu haber akışı da rusya ukrayna mücadelesinden gelir, mevzu büyür ve avrupaya sıçar belki diye düşünüyorum. Aksi halde zor :)

Ufak bir makale;
investopedia.com/trading/factors-influence-exchange-rates/
en.wikipedia.org/wiki/Early_1980s_recession
federalreservehistory.org/essays/recession-of-1981-82
Chart PatternsDXYdxyindexdxylongHarmonic PatternsTrend Analysis

更多:

免責聲明