EREGLİ RESESYONU MU FİYATLIYOR?

Selamlar, bildiğiniz üzere Ereğli hissesi özellikle yurt dışından ciddi satış yedi, aracı kurumlar fiyat tahminlerini inanılmaz derecede düşürdü. Bu tahminler 18-20'lere kadar maalesef ki indi.

Fakat aracı kurumlar sırf piyasayı manipüle etmek için endeks üzerinde %7-9 ağırlığı olan bir hissede bilerek mi satış gerçekleştiriyor yoksa gerçekten geleceğe yönelik demir çelik sektörü ciddi riskler mi barındırıyor? Asıl üzerinde durulması gereken konu bence bu!

Kendi yorumlarıma gelirsek eğer ben şahsen 2020 mart ayından itibaren tüm küresel piyasalarda yaşanan rallinin kesinlikle gerçeği yansıtan bir yükseliş olduğunu düşünmüyorum. Aynı durum bana göre Ereğli üzerinde de mevcut. Pandemi başında oluşan kısmi düşüşün ardından yaşanan para basma ve enflasyon rallisi ile artan harcama alışkanlıkları şirketlerin mecburen artan talep üzerine arz artışlarına gitmeye zorladı. Konu Ereğli olunca da bu arz artışı küresel endüstrinin bel kemiği olan demir çelik sektörünü de haliyle yukarıya taşıdı.

Şimdi asıl mevzuya değinirsek eğer bu aracı kurumlar aptal mı acaba fiyat tahminlerini neden aşağı yönlü revize ediyorlar demir çelik sekörü üzerinde?
Hayır kesinlikle aptal değiller, piyasalar tamamen kuvvetli bir stagflasyon eşliğinde resesyonu fiyatlıyor. Özellikle küresel demir çelik sektörü bu işin başında yer alıyor. Kendi üzerimden örnek verecek olursam eğer; Edirne'de ticaretle uğraşan genç bir tüccarım, otomotiv ve emlak&inşaat sektöründe ufak çaplı ticaretimi yürütüyorum lakin son aylarda piyasada öyle bir durgunluk yer alıyorki yaprak kımıldamıyor! Yıllardır ticaret yaptığım Edirnenin en büyük müteahhit firmasının piyasaya sunduğu toplam 500 konut 30 dükkanlık projede satışlar bir önceki yıla göre %60 düşük! Dile kolay değil mi? Bu firmalar normalde temelden satış yapıp projeyi daha bitirmeden %90 satış kapatan şirketlerdi. Sırf bu sebeple elde kalan dairelere eşya koyup nakit akışını sağlamak amacıyla kiraya vermeye çalışıyorlar, durum o kadar vahim!

PEKİ YA BU ORTAMDA ŞİRKETLER NE YAPAR?
İki farklı senaryo mevcut;
1-) Talep olmayan ve çalkantılı piyasa şartlarında yükümlülükleri gelirlerinden fazla olanlar çarkı döndürmeye çalışırlar ve üretime ve satışa yapabilecekleri en düşük kar marjı ile devam ederler (tabi talep geldiği sürece).
2-) Yükümlülükleri olmayan yatırımları ve ön satışları ile kasasına zaten nakit girişi sağlamış şirketler "SABİT FİYATLA ALACAKLARI GELECEĞE DÖNÜK ÜRÜN SİPARİŞLERİNİN MEVCUT PİYASA ŞARTLARINDA MALİYETİN ALTINDA KALIP ZARAR YAPACAKLARINI DÜŞÜNEREK KOMPLE KONTAK KAPATIRLAR, MEVCUT ÜRÜN PORTFÖYLERİNİ DE TAVAN FİYATTAN PİYASAYA SÜRERLER, AYNI ZAMANDA DA KASA KABARIKKEN DİP SEVİYEDEN HAMMADDE STOKLARLAR"

EREĞLİ HANGİ SENARYO İÇERİSİNDE?

Şirketin kontak kapatacağını kesinlikle düşünmüyorum lakin bu durumda her ne kadar siparişlerini&satışlarını vs önceden alıp gerçekleştirdi diyenler olsa da bu talepleri gerçekleştirdikten sonra mecburen senaryo birdeki gibi oyuna devam ederler. Bu gelen taleplerle doğru orantılı olarak karlılıkları da düşer ve hatta mevcut makroekonomik durumlar önümüzdeki sene de devam ederse vereceği temettü oranıda şirketin grafik üzerindeki değerine ek olarak düşüş gösterecektir diye düşünüyorum. Her ne kadar şirketlerin bilançolarını okumayan kısa vade vur kaç yapan birisi olsam da geleceğe dönük Ereğli, bu dönemi özellikle hammadde teminatları ve diğer yatırımları ile efektif bir şekilde geçirirse içinde bulunduğumuz dönem sonlandığında 2024-2025 civarında kuvvetle muhtemel hisse başı 70-80, hatta 100tl lere dayanmış olarak gözükebilir! Lakin şu anlık durumlar negatif diyebilirim... Aylık grafikte ana trendin alt bandına küresel piyasalarda çok ciddi bozulmalar ve yurt içi kur şoklarını bastırmak amacıyla çıkan enstrümanlar veya faiz artışları söz konusu olursa çok yüksek ihtimalle değecektir.

Yatırım tavsiyesi değildir, kendi değerlendirmelerimdir. Herkese iyi çalışmalar.



Chart PatternsEREGLereglanalizeregliHarmonic PatternsTrend Analysis

更多:

免責聲明