EĞİTİM İÇERİKLİ ONS ALTIN ANALİZİ

Bir yükseliş hareketinde, yükselişin devamına işaret eden engulfing mum yapıları ileride bu mumlara ait bölgelerde alış emirlerinin oluşabileceğine işaret eden muhtemel emir bloklarıdır ve bu mum bölgelerinde oluşabilecek olası likidite alma hareketleri dikkatle takip edilmelidir. (Grafikte Gri daireler ile belirtilmiştir.)

Yine bir yükseliş hareketinde, düşüş olabileceğine işaret eden engulfing mum yapıları birer muhtemel likidite bölgesidir ve bu bölgelerde olabilecek likidite alma operasyonlarında dönüş yaşanabilme ihtimali dikkatle takip edilmelidir. (Grafikte mor renkli daire ile belirtilmiştir.)

Peki; likidite alımı sonrası bir dönüş olabileceğini nasıl anlayacağız?

İşte can alıcı kısım burasıdır. Bunun birçok yöntemi olmakla birlikte, bu paylaşımda size INVERSE FAIR VALUE GAP (IFVG)/Ters Adil Değer Boşluğu ile bu fırsatların nasıl değerlendirilebileceğini anlatmaya çalışacağım.

Yukarıda anlatığım bağlamda, gri kesik çizgiler ile Likidite seviyelerini grafikte belirttim.
Yükselen bir harekette, mor renk ile gördüğünüz bir düşüş engulfing mum yapısı oluşmuş.Doğal olarak buradan bir dönüş olabileceğini düşünüyoruz ama fiyat bu mum yapısının tepe seviyesini yukarı yönlü kırıyor. İşte bizim bu hareketle radarlarımızı devreye sokma zamanımız gelmiş demektir.
Grafikte sarı ile görülen mumlardan soldaki yeşil mum kapandıktan sonra bu mumun dip noktası ile bu mumdan 2 önceki mumun tepe noktası arasında bir FVG bölgesi oluşuyor. İşte bu bölgenin aşağı yönlü kırılmasıyla FVG bölgesi bir IFVG bölgesine dönüşüyor. Bu kırılımla direkt Sell yönlü işleme girilebileceği gibi bölgenin bir müddet sonra test edilmesiyle de Sell yönlü işlem açılabilir. Stop olmamız için ise, son tepenin üzerinde mum kapanışı görmemiz gerekecektir. Herkes ekran başında bekleyemeyeceği için, bu son tepenin biraz üzerine stoploss emri de girilebilir. ilk TP hedefimiz ise aşağıdaki ilk likidite seviyesi olarak belirlenebilir. (Son tepede bir Engulfing mum yapısı oluştuğu ve bu yapının tepe seviyesinin bir likidite seviyesi olduğu unutulmamalıdır.)
Bu arada sırası gelmişken şunu da belirtmeliyim: Likidite alımı gerçekleşebilecek emir blokları sadece engulfing mum yapılarıyla belirlenmez. Bir pin bar, bir inside mum yapısı gibi farklı mum yapılarıyla da emir blokları oluşabilir.

Nitekim, FVG bölgesini IFVG bölgesine dönüştüren kırılımın sonrasında fiyatın direkt olarak aşağıdaki likidite seviyelerine kadar düşüşünü gerçekleştirdiğini görüyoruz. Fiyat ileride bu IFVG bölgesine retest gerçekleştirdiğinde bu bölgede dirençle karşılaşabilir ve yeniden bir düşüş yaşanabilir. Yani, fiyatın bu gölgeye yaklaştığını düşündüğümüzde, önümüzdeki süreçte bu bölgeden bir satış yaşanabileceğini göz önünde bulundurmak gerekmektedir.

Grafikteki hareketleri incelemeye devam edelim...
Aşağıdaki ilk likidite seviyesinde kar realizasyonu yaptıktan sonra bu likidite-1 seviyesinde bir dönüş oluşumuna odaklanmamız gerekiyordu. Fiyat birinci likidite seviyesinde herhangi bir dönüş oluşumu gerçekleştirmiyor ve ikinci likidite seviyesinde likidite alımını gerçekleştirdiği mumun tepe noktası ile bu mumdan iki önceki mumun dip seviyesi arasında bir FVG bölgesi oluştu. Mavi yukarı ok ile belirttiğim mum hareketi sonrası bu FVG bölgesi bir IFVG bölgesine dönüştü ve bize bir alış sinyali verdi. Bu kırılım sonrası direkt işleme girilecebileceği gibi IFVG bölgesinin test edilmesi de beklenebilirdi ancak test beklenseydi son yükseliş dalgası kaçırılmış olacaktı. Dolayısıyla; Doğru bir marjin yönetimiyle, kırılım gerçekleştiğinde işleme girip, olası retest durumunda ise ilave bir işlem açmak daha mantıklı olabilir. Grafikte çok net görüldüğü üzere, fiyat hem yukarıda oluşan satış sinyalinde, hem de aşağıdaki alış sinyalinde retest yapmadan direkt olarak hedeflerine ilerlemiştir.
FVG bölgelerini, olası doldurulacak bölgeler, IFVG bölgelerini ise Destek/Direnç olarak görev yapabilecek bölgeler olarak nitelemek yanlış olmayacaktır. Bu bağlamda, fiyatın önünde mavi ile görülen IFVG bölgesinde bir direnç ile karşılaşma ihtimali mevcuttur. Aynı bölgede, yeşil daire ile belirttiğim engulfing mum yapısı da bir emir bloğu olarak düşünülebilir. Dolayısıyla, bu engulfing mum yapısını emir bloğu gibi düşünürsek, bu yapının da bir likidite alma operasyonu yapılabilecek bir yapı olabileceği düşünülerek, mavi ile görülen IFVG bölgesinden bir dönüş olabileceğini düşünmek teknik açıdan çok doğaldır. Ayrıca, bu IFVG bölgesi üzerinde tam anlamıyla bir ORDER BLOCK olması da bu olasılığı güçlü kılmaktadır.

Öyleyse; Order Block üst seviyesi olan 2790 üzerinde günlük mum kapanışyla stop olmak şartıyla, 2746-2770 aralığından satış yönlü işlem açmak teknik açıdan doğru bir hamle olacaktır. İlk TP, ortada gri ile görülen IFVG bölgesi orta seviyesi olarak belirlenebilir. İkinci TP seviyesi ise 2589-2581 aralığındaki IFVG bölgesi olarak belirlenebilir.

Hiçbir yöntem veya stratejinin kesinlik içermediğini lütfen unutmayın.

İyi kazançlar dilerim...




Candlestick AnalysisSupply and DemandSupport and Resistance

免責聲明