THY 235 uçak alımı için görüşüyor; Airbus ve Rolls Royce ile işbirliğini güçlendiriyor-THY YKB Bolat
Stratejik büyüme planı kapsamında 2033 yılına kadar filosuna 600 yeni uçak katmayı planlayan THY THYAO, Airbus AIR ile kesin ve opsiyonlu toplam 355 adet uçak için anlaşmasının ardından, 235 uçak alımı için Airbus ve Boeing ile görüşmeler yürütürken; Airbus ve Rolls Royce ile stratejik işbirliği anlaşmasına da imza attı.
Söz konusu Stratejik Türkiye İlerleme Programı (Strategic Turkiye Enhanced Programme-STEP) çerçevesinde Türk sanayi şirketleri ve havacılık endüstrisinin üreticilerin talepleri doğrultusunda ihalelere önceden hazırlanması ve Turk havacılık ve uzay sektörune yönelik yatırımlar amaçlanırken; Rolls-Royce da motor bakım-onarım operasyonunun kurulması ve tedarik zinciri çözümleri dahil Türkiye'de bir dizi endüstriyel girişimin uygulanmasını araştıracak.
İşbirliği programının imza töreninde konuşan THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, şu anda filosunda 454 uçağı bulunan bayrak taşıyıcının 2033 yılında 813 uçaklık filoya ulaşmak istediğini; bu kapsamda da Airbus ve Boeing ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
2023 yılının Aralık ayında Airbus ile 250 dar gövde, 95 geniş gövde ve 10 tane de kargo uçağı olmak üzere kesin ve opsiyonlu toplam 355 uçak alımı için anlaşmaya vardıklarını hatırlatan Bolat şöyle devam etti:
"Geri kalan 235 uçak ne olacak? 813 uçağa ulaşmak için bizim 600'e yakın uçağa ihtiyacımız var. Geri kalan 235 uçak için de hem Airbus hem de Boeing ile görüşmelere devam ediyoruz. Boeing ile ilgili bazı sıkıntılar var. THY geçmişte hep eşit gitmişti, yumurtaları tek bir sepete koymamıştı. Ama Boeing'deki kalite problemlerinin, üretim problemlerinin bir an evvel bitmesini bekliyoruz. Onun için de kalan 235'lik paket için o kadar acele etmiyoruz."
Sadece Boeing'in değil, Airbus'ın da teslimatlarda gecikmeler yaşadığına işaret eden belirten Bolat, 235 uçak için nihai kararı verirken bu unsurun yanı sıra, motor seçiminin de belirleyici olacağını belirtti ve Boeing ve Airbus'ın "masaya ne getireceklerinin" önemli olacağını söyledi.
Bolat, söz konusu 235 uçağın dar veya geniş gövde kompozisyonuna ilişkin soru üzerine ise, yaklaşık 150 tanesinin dar gövde, 75 tanesinin ise geniş gövde olmasının planlandığını belirtti.
AIRBUS VE ROLLS ROYCE İLE İŞBİRLİĞİ DERİNLEŞECEK
THY'nin 2009 yılından bu yana Airbus ile yürüttüğü Rekabetçi Endüstriyel Programı çerçevesinde Türk havacılık ekosistemine 4 milyar doları aşkın katkı sağladıklarını belirten Bolat, Airbus ve Rolls-Royce gerçekleştirdikleri yeni stratejik işbirliği ile önümüzdeki 15 yılda Türk havacılık sektörüne yönelik katkılarının katlanarak artmasını hedeflediklerini söyledi.
Toplantıda verilen bilgiye göre; Airbus, Rolls-Royce ve Türk havacılık endüstrisindeki firmalar arasında karşılıklı beklenti ve talepler doğrultusunda etkili iletişimin sağlanması, yeni projelerin belirlenmesi, üreticilerin taleplerine göre endüstrinin ihalelere önceden hazırlanması, belirlenen projelerin uygulanması ve gidişatını izlemek için Stratejik Türkiye İlerleme Programı (STEP) oluşturuldu.
Program kapsamındaki çalışmaların dört ana başlık altında yürütüleceğini belirten Bolat, "Söz konusu program, Türk havacılık ve uzay sektörüne yönelik yatırımları, ortaklığımız ve iştirakleri ile olan iş birliklerini, havacılıkta sürdürülebilirlik faaliyetlerinin desteklenmesini ve insan kaynağı yetkinliklerinin geliştirilmesini kapsamakta" dedi.
Bolat, söz konusu programın ekonomik büyüklüğünün ne olacağı ile igili soru üzerine, bir tutar veremeyeceklerini belirterek, "Kendimizi belli sayılarla sınırlamak istemiyoruz" dedi.
STEP programı ile THY ve sanayi şirketlerinin katılabileceği yeni projelerin belirlenmesi, endüstrinin ihalelere önceden hazırlanması ve belirlenen projelerin uygulanması sağlanacak ayrıca Türk havacılık ve uzay sektörüne yönelik yatırımları kapsayacak.
Uçak motoru üreticisi Rolls-Royce da MRO adı verilen motor bakım ve onarım operasyonunun kurulması ve tedarik zinciri çözümleri dahil Türkiye'de bir dizi endüstriyel girişimin uygulanmasını araştıracak.
Rolls-Royce CEO Tufan Erginbilgiç, işbirliğine ilişkin yaptığı değerlendirmede söz konusu MRO'nun 2027 itibarıyle operasyonel hale gelmesini istediklerini belirtti.
MRO'nun sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte olmasını istediklerini söyleyen Erginbilgiç, "Bu nedenle de son derece rekabetçi olmak zorunda" dedi ve bu doğrultuda THY ile müzakerelerinin sürdüğünü ifade etti.
Erginbilgiç ayrıca Türkiye'den tedarik sağlamak için de baktıklarını ve söz konusu tedariğin odak noktası havacılık olsa da sadece havacılıkla sınırlı olmadığını söyledi.
Airbus'ın ticari uçaklardan sorumlu yetkilisi Christian Scherer ise, "Şu anda Türkiye'den sağladığımız tedarik değerinin üçte biri uçak gövde parçalarından, üçte ikisi (THY ve diğer şirketlerin ürettiği) koltuk vb parçalardan oluşuyor... Airbus olarak 2026'ya kadar hızlı büyüme planlarımız var... Bu süreçte gövde parçaları alımı için rekabetçi tekliflere açık olacağız" diye konuştu.
Airbus CEO'su Guillaume Faury de 2030 yılına kadar Türkiye'den 2-3 milyar dolar tutarında parça alımı yapacaklarını söyledi.